יוגה נמצאה אפקטיבית כמסייעת מרכזית ביצירת שקט וריכוז בכיתה
תצפית ומחקר לבחינת האפקטיביות של היוגה בבית הספר במסגרת עבודה מסכמת במסגרת השתלמות בהנחיית טל רביד, הגישה היוגית בשרות מערכת החינוך ורווחת עובדי ההוראה, משרד החינוך מחוז צפון
![]() |
יוגה נמצאה אפקטיבית כמסייעת מרכזית ביצירת שקט וריכוז בכיתה |
מאת אורלי זמיר-סגל
יוגה היא פילוסופיה רוחנית ואימון גופני שמקורם בחכמה ההינדית. מטרת היוגה היא לכוון, לרכז את תשומת הלב וליישם. הכוונה היא לאיחוד בין התודעה והנשמה. מצב בו החושים מתכנסים פנימה ואין מחשבות המסיחות את תשומת הלב. במצב זה התודעה שלווה ואנחנו מתמזגים עם המהות של עצמנו, לפי היוגה- הנשמה, וחווים שלווה נצחית.
היוגה היא מסע פיזי או מנטלי ורוחני שמטרתו להרגיע את תנודות התודעה ודרכו המתרגל מקבל כלים להתמודד עם הקשיים האישיים, הפיזיים או הנפשיים שלו.
יוגה היא גם שם לאחד מששת הזרמים המסורתיים בפילוסופיה ההינדית, המקבלים את הוודות כסמכות עליונה.
היוגה תורמת בעיקר לאיזון הגוף והנפש, מודעות עצמית והכרה עצמית. (ויקיפדיה)
החיים המודרניים כרוכים בתנועתיות, בעשייה מואצת, בקצב תזזיתי, מהיר וסוער
ובחתירה מתמדת לעוד ועוד הישגים, הצלחות ומימוש של סיפוקים.
מתח, עייפות ואי-שקט הם תוצרי הלוואי הלא מפתיעים של אורח חיים זה.
היוגה מציעה טכניקות לחידוש האנרגיות, מרחב לשיפור ההרגשה, זמן קסום למפגש אינטימי, ארגז כלים לחיזוק הבריאות. האימון הגופני ביוגה מתאים לכל אחד, אין צורך בהכנות מיוחדות, בציוד או בביגוד ואין הוא מחייב הוצאה כספית.
יוגה היא מגמה עממית, מתנת הטבע וכל מי שיש לו מעט רצון יכול להרוויח ממנה.
מחקרים מודרניים מבוססים מציגים באופן עקבי ומובהק את התועלת הרבה שיש
לאימון הפיסי ביוגה ואת השפעותיו המיטיבות על הבריאות הגופנית והנפשית.
אימון רציף וקבוע ביוגה הינו אמצעי מניעתי מובהק ומסייע דומיננטי לתהליכי ריפוי החלמה ושימור.
לעבודות בנושא מצטרפות עדויות של תלמידי יוגה רבים מרחבי העולם המדווחים
על תחושות של חיות וחיוניות, רווחה ובריאות שהם חווים משבחרו לשלב אימון יוגה בשגרת חייהם.
יוגה עושה טוב, תומכת, מרגיעה ומנחמת, מהפעילויות שנעים לבלות בהם ועימן את הזמן. (ט. רביד)
יוגה באופן בו אני מבין אותה היא אמצעי להבעת תפיסת עולם באמצעות גישה ופעולה, תנועה ונשימה. תרגילי היוגה, כשהם נערכים ומונחים ברוח זו, מבוצעים במתינות, בעדינות, ברכות ובנועם – ערכים וחוויות שאנו משוועים אליהם בעולם התחרותי, התזזיתי והתכופות תוקפני בו אנו חיים.
כשאנו לומדים ומלמדים יוגה בגישה זו אנחנו מביאים את העדינות, הרכות, החיוניות וההתחשבות אל עולמנו ואל עולמם של אנשים שלא אחת חסרים חוויות ותחושות אלה בחייהם.
יוגה היא הזדמנות להכרות עצמית, לקבלה עצמית ולפיתוח שביעות רצון מהחיים כפי שהם (באמצעות יצירת חוויות נעימות) – עוד מקבץ ערכים שאיננו בנמצא בארסנל המודרני המקדש עבודה מאומצת, צעירות, רזון, יופי, ממון, בריאות אמפירית והצלחה מכומתת.
האימון ביוגה הוא לפיכך הזדמנות מצוינת להשתחרר ולשחרר מעט ממעגלי קושי יומיומיים והוא יוצר עבורנו מרחב זמין וחופשי של הרגשה טובה, מידה של אופטימיות וחיוניות ובמילים אחרות: בריאות (ט. רביד)
קשב או תשומת לב הוא היכולת להתמקד באופן מתמשך בגירוי מסוים או בפעילות מסוימת. זהו תהליך הכרתי, במסגרתו מידע המגיע לתודעת האדם דרך חושיו השונים ממוין לצורך עיבוד שכלי ממוקד.
הקשב הוא אוסף של יכולות קוגניטיביות המאפשרות ליצורים חיים להתמודד עם כמויות המידע העצומות המציפות את המערכת החושית ולהשתמש בו לצורך התנהגות הסתגלותית ומכוונת מטרה. זהו תהליך מורכב ודינמי של בחירה של הדברים שאליהם חשוב לשים לב, שיש לעסוק בהם וכדאי לזכור אותם מרגע אחד למשנהו. (ויקיפדיה)
מאפייני גיל ההתבגרות מתחלקים לתחומים: גופני/פיזיולוגי, רגשי, חברתי וקוגנטיבי. בעבודה זו אתמקד בתחום החברתי.
מבחינה חברתית- פיתוח מערכת יחסים עם חברים ופיתוח מערכת יחסים עם בני המין השני. יכולת להשתלב במערך חברתי. קבוצת השווים הופכת לבעלת עדיפות וחשיבות מירבית בגיל הזה. עליית חשיבות קבוצת השווים קשורה בתופעה של יצירת מופרדות מההורים, קבוצת השווים מהווה מעין תחליף. קבוצת השווים נותנת משוב מתמיד ומתמשך שמעניקים המתבגרים זה לזה על מנת להתחיל ולבסס את הזהות העצמית שלהם. שיחות טלפון שעוסקות בעיקר ב"איך אני נראה", "כיצד חברים אחרים נתפסים", "איך אני נתפס על ידי אחרים". המשוב, הנו מקור חשוב לאינפורמציה השוואתית בין איך המתבגר תופס את עצמו ואיך הוא נתפס ע"י חבריו. השוואה חברתית- מאפשרת הערכה עצמית יחסית, משווה לנורמות ודפוסים.
קבוצת השווים נותנת תמיכה (הבנה, קבלה) לכל המתבגרים שחשים חוויות חדשות, מבלבלות, מאיימות. קבוצת השווים מציעה מקלט רגשי ופיסי שבו יכול המתבגר לחלוק תחושות דומות ולחוש שהוא לא נמצא לבד בכל התהליכים הללו שהוא עובר.
בגיל ההתבגרות ההכרה החברתית מתפתחת והחוקים החברתיים אשר המתבגרים מכירים זה מכבר, אינם מתקבלים יותר כמובנים מאליהם. הם מטילים ספק, מתעמתים לגביהם. (ע. קציר)
הקשיים הרבים הנמצאים למעלה עלולים להביא לתגובות הבאות:
· סגירות רגשית ודיכאון – מאפיינים את גיל ההתבגרות. הילדים כועסים על הסביבה, על החברה, על בית הספר – אך יחד עם זאת הם בעלי רגשות אשמה על כך שהם אינם ממלאים את הציפיות.
· נוקשות – לא רוצים לשמוע ולדבר.
· חיפוש מתמיד אחר סיפוק וריגושים.
· עוינות – לעולם המבוגרים… “המבוגרים לא מבינים אותנו”.
· סף תסכול נמוך מאוד – נפגע מהר מכל דבר.
· איבוד שליטה – עקב סף תסכול נמוך.
· שינוי במצבי רוח
(גיל ההתבגרות- ילדים צריכים- מאמר אינטרנטי).
הקדמה לתצפית לצורך בחינת שאלת החקר:
אני מלמדת חינוך גופני בחטיבת הביניים. בכל יום חמישי, בשיעור הראשון, הכיתה לומדת באולם הספורט. הבנות מגיעות רועשות, מדברות אחת עם השנייה בקולי קולות (משלימות את כל מה שקרה מיציאה מבית הספר ביום האתמול ועד הפגישה בבוקר שלמחרת).
הניסוי
אוכלוסית הניסוי: 40 תלמידות הלומדות בכיתה ח'.
מקום הניסוי: אולם הספורט.
מהלך הניסוי: ב- 10 דקות הראשונות של השיעור, התלמידות יבצעו תרגול יוגה על פי הסדר הבא:
1. תנוחת עץ הדקל- טלאסנה 1,2,3
2. תנועת פיתול בעמידה.
3. תנועת תפילה בעמידה.
4. תנועת פתיחת הלב.
העמדתי אותן בחצי גורן מולי. ביקשתי מהן לעצום עיניים (לחלקן היה קשה) וביצענו את התרגילים הנדרשים לפי הסדר שצוין.
התוצאות
בהתחלה, האווירה הנינוחה והשקטה נמשכה כ- 5-7 דקות. ככל שתרגלנו ביותר שיעורים את תרגילי היוגה הן הצליחו לשמור על אווירה שקטה במשך של כ- 15 דקות.
דיון:
היוגה היא מסע פיזי או מנטלי ורוחני שמטרתו להרגיע את תנודות התודעה ודרכו המתרגל מקבל כלים להתמודד עם הקשיים האישיים, הפיזיים או הנפשיים שלו.
1. תלמידות בכיתה ח' בגיל ההתבגרות לא אוהבות שמעירים להן.
2. בתחילה היו המון צחוקים ודיבורים תוך כדי התרגול, אך משיעור לשיעור הצחוקים והדיבורים הפסיקו ונעשה תרגול שקט בו כל אחת מתרכזת בעצמה.
3. ישנן תלמידות שלא התחברו כלל או שהיה להן קשה, לכן אפשרתי להן לשבת בצד בתנאי, שלא ידברו ולא ישמעו הדי ציחקוקים. הן הצטרפו לשיעור לאחר סיום תרגול היוגה.
4. תרגול היוגה עזר לשמירת אווירה שקטה בשיעור בהתחלה כ- 5-7 דקות אך לאחר כמה שיעורים הצלחתי להשיג עבודה של 15 דקות שקטות. לפעמים הבנות דיברו ביניהן אך בלחש. לא הייתה המולה גדולה בשיעור.
5. תלמידות שהגיעו באיחור, חלקן נכנסו לתרגול בשקט וחלקן ישבו בשקט עד לסיום התרגול.
התלמידות אהבו מאוד את התרגול וחלקן אפילו סיפרו כי זה המשיך להרגיע אותן במהלך היום.
באחד השיעורים התלמידות הגיעו לחוצות מכיוון שהיה להן מבחן במדעים. תרגלנו את היוגה כמו בכל שיעור. בשיעור לאחר מכן הן סיפרו כי הגיעו למבחן רגועות דבר שתרם להצלחה.
הצלחתי להשיג את המטרה.
מסקנה:
יוגה אפקטיבית ליצירת אווירה שקטה בשיעור.
רפלקציה אישית
ללמד 40 תלמידות בגיל ההתבגרות היא משימה לא פשוטה ולא קלה. מאוד מתסכלת. דבר שגם לי לכאב ראש חזקים. הייתי צריכה להתעסק עם בעיות משמעת רבות. בעקבות התרגול, האווירה בשיעור הייתה יותר רגועה. כיום אינני מתעסקת עם בעיות משמעת רבות. אני עצמי רגועה יותר וללא כאב ראש. הרגשתי היא נוחה וטובה כי הן עבדו כנדרש.
ביבליוגרפיה
1. "יוגה ואקטיביזם חברתי- מאמר אינטרנטי מהאתר www.talravid.co.il
2. "יוגה ובריאות", מתוך פרק המבוא לספר "התנועה אל היסודות- הצעה לאימון אישי ביוגה" טל רביד, בהוצאת מדף יוגה, חיפה 2015.
3. ויקיפדיה.
4. ענת קציר, גיל ההתבגרות- מאמר אינטרנטי מהאתר www.humanfactor.co.il.
5. גיל ההתבגרות- מאמר אינטרנטי מהאתר children-needs.info
תגובות