מאת ברק פליישר
מחלות לב הן מהמחלות הנפוצות ביותר והגורם מספר שתיים לתמותה בישראל.
ישנם סוגים שונים של מחלות לב, הנפוצים שבהם:
1. מחלת לב איסכמית- נגרמת לאחר שאספקת הדם לשריר הלב נפגעת, וזהו מצב הנגרם בדרך כלל לאחר חסימה חלקית בעורקים הכליליים. המחלה יכולה להיות פתאומית או הדרגתית.2. בעיות מבניות בלב- קשורות בעיקר למסתמי הלב וגורמות לתפקוד
לקוי בדרגות חומרה שונות של הלב.
3. הפרעות קצב- שינויים בקצב הלב הרגיל, הפוגע בתפקודו התקין של הלב.
המחקר המדעי תומך בכך שתרגול יוגה יכול לשפר את מצבם של חולי לב. בסקירת מאמרים שנעשתה ב2015 בפקולטה לרפואה באוניברסיטת Duisburg-Essen בגרמניה, נמצא כי יוגה יכולה לשמש ככלי עזר בטיפול בחולים עם מחלות לב כליליים, אי ספיקת לב והפרעת קצב. Cramer H, 2015.
בסקירה נוספת שנעשתה בפקולטה לרפואה בטורונטו, קנדה ב2015, נמצא כי יוגה משפרת את הכושר הגופני ואיכות החיים אצל חולי לב, שבץ וCOPD ויכולה להועיל לחולים במצבים אלו.Desveaux L ,2015 .
יוגה לטיפול במחלות לב פועלת בשני מישורים: הפחתה של גורמי סיכון למחלות לב ושיפור איכות הנשימה.
גורמי הסיכון למחלות לב הם: השמנת יתר, אורח חיים יושבני, לחץ דם גבוה, מתח, סוכרת, תזונה עשירה במלח ושומן, עישון, צריכת אלכוהול והיסטוריה משפחתית. על ידי הפחתה של גורמי הסיכון ניתן לשפר את מצב מחלת הלב ולהקטין את הסיכון לחזרה או להחמרה של המחלה. תרגול יוגה בדרך מתאימה, בהתמדה ולאורך זמן יעילה לטיפול בלחץ דם גבוה, סוכרת והפחתה של מתח. תרגול יוגה ביחד עם תזונה מתאימה יכולה לעזור בהורדה במשקל ותרגול יוגה קבוע יכול לעזור לאזן את ההשפעות השליליות של אורח חיים יושבני.
הדרך השנייה בה יוגה פועלת על מנת לטפל במחלות לב היא שיפור בהפעלה של שרירי הנשימה ושיפור התנועתיות והיציבה של בית החזה והגב העליון. בדרך זו ניתן לשפר את איכות הנשימה כך שהיא תהיה ארוכה וחלקה יותר. איכות זו של הנשימה מועילה לבריאות הלב מכיוון שהיא מורידה את הדופק ואת לחץ הדם.
היוגה מזהה מאחורי כל התפקודים הפיזיולוגיים והמנטליים של האדם תנועה של אנרגיה, ששמה פראנה. תנועה חזקה ומאוזנת של האנרגיה תביא לאיזון במערכת הגוף נפש והאדם יהנה מבריאות טובה. האנרגיה האחראית על תפקוד הלב נמצאת באזור בית החזה והגב העליון והיא קשורה קשר הדוק לנשימה. העמקת הנשימה ושיפור היציבה והתפקוד של בית החזה והגב העליון משפר את זרימת האנרגיה אל הלב. כך ניתן לשפר את תפקוד הלב ולהעצים את יכולת הריפוי הטבעית של הגוף במקרה של מחלה.
לסיום, הנה דברים שכתבה תלמידה חולת לב, לאחר מספר חודשים של תרגול יוגה קבוע.
"התחלתי לתרגל יוגה מכיוון שיותר לא הייתי מסוגלת לעשות פעילות גופנית בגלל הרעה במחלת לב. בעזרת היוגה למדתי להיות מודעת לגוף שלי, לכבד אותו, לשלוט עליו בעדינות וברכות ולקבל את מגבלותיו. תוך התמדה וסבלנות ובלי להעמיס על גופי החלש, מצבי השתפר בהדרגה: אני רגועה וישנה הרבה יותר טוב, יש לי יותר כוח בידיים וברגליים, אני יותר גמישה, הנשימה שלי התרחבה ואולי התקדמות מחלת הלב נבלמה במידת מה".
ברק פליישר, מורה בכיר ליוגה ויוגה תרפיסט. מלמד ומטפל בתל אביב.
האתר של ברק: www.byt.co.il. טלפון לתאום פגישה עם ברק פליישר: 052-8589502.
תגובות